Scroll Top

De consument vraagt naar ecologische verpakking. Hoe antwoordt jouw bedrijf?

Ontdek de 100% recycleerbare floatable sleeves van Helios.

De eisen voor de verpakkingen van de toekomst zijn duidelijk. Duurzaam, ecologisch en milieuvriendelijk. Is dat niet 3x hetzelfde? Absoluut. Zowel consumenten als overheden willen een milieuvriendelijke verpakking met een lage ecologische voetafdruk tijdens de productie en een makkelijke recycleerbaarheid na gebruik. Duurzaam verpakken wordt de norm. Tegelijkertijd wil jij als bedrijf natuurlijk concurrentieel blijven met snel te vervaardigen, aantrekkelijke verpakkingen die je product doen opvallen en verkopen. Maar kunnen al die verwachtingen wel in één productverpakking…verpakt worden? Hét kernwoord voor de toekomst van kwaliteitsvolle, ecologische productverpakkingen? FLOATABLE.

Waarom is een floatable sleeve een ecologische verpakking?

Floatable verwijst naar het drijfbare karakter van de verpakking. Die is bepalend voor de recycleerbaarheid van je producten. Veel recyclagecentra gebruiken namelijk drijfbaden om de verschillende materialen te scheiden. 

Idealiter zal de primaire kunststof verpakking zinken en de secundaire verpakking (label) blijven drijven. Hier komt de sterkte van de floatable sleeves letterlijk bovendrijven. Een floatable sleeve is namelijk gemaakt van polyolefin. Dit duurzaam verpakkingsmateriaal verschilt van PVC en PETG materialen door z’n lage densiteit. Deze zorgt ervoor dat het label makkelijk blijft drijven en dus eenvoudig kan gescheiden worden van ander afval. Dit maakt de floatable sleeve tot een zéér recycleerbare verpakking.

Hiermee gaan floatable labels nog een stap verder dan de huidige generatie verpakkingen. Tot nog toe waren tear-off verpakkingen de milieuvriendelijke norm omdat deze na gebruik door de consument konden verwijderd worden en de materialen zo gescheiden in de recyclagecentra toekwamen. Floatable sleeves nemen de verantwoordelijkheid weg van de huishoudens. De scheiding van primaire en secundaire verpakkingen kan nu volledig gebeuren in de recyclagecentra. 

Daarnaast behouden floatable labels ook de ecologische voordelen van onze andere sleeves. Namelijk een lijmloos productieproces en de mogelijkheid om inkt op solventbasis te gebruiken. Omdat deze niet oplost in water zal hij ook het recyclagebad niet vervuilen.

Naarmate de milieunormen rond duurzaam verpakkingsmateriaal verstrengen zullen de ecologische kwaliteiten van floatable sleeves steeds belangrijker worden. Z’n unieke bouwstof en productieproces maakt de floatable sleeve dus tot een 100% recycleerbare verpakking en zorgt ervoor dat jouw verpakkingsproces klaar is voor de toekomst. Maar er is meer!

Energiezuinig en duurzaam verpakken met floatable sleeves

De lage densiteit van floatable verpakkingen biedt nog meer voordelen op vlak van duurzaamheid én energieverbruik. Je hebt namelijk minder materiaal nodig om eenzelfde aantal sleeves te produceren. Dit resulteert in lagere productiekosten en een lagere CO2-uitstoot. 

Ook je productie vaart dus wel bij floatable sleeves, zowel budgettair als ecologisch.

De technische mogelijkheden van floatable sleeves

Floatable sleeves zijn dus milieuvriendelijk. Maar minstens even belangrijk is dat jouw verpakking je product doet opvallen én verkopen.

Wat zijn de mogelijkheden van de floatable labels naar design en productie toe? We kunnen je geruststellen. Op vlak van ontwerpmogelijkheden en productionele flexibiliteit moeten floatable sleeves niet onderdoen voor shrink sleeves.

Je productinformatie, afbeeldingen en logo’s zullen helder en haarscherp worden weergegeven. En je beschikt over een quasi eindeloze variatie aan of combinatie van kleuren. Op productioneel vlak schakel je makkelijk tussen enkelvoudige- (1L, 2L, 10L) en bundelverpakkingen, net zoals bij onze andere sleeves.

Zijn er dan geen verschillen met shrink sleeves? Toch wel. Floatable labels zullen een fractie trager krimpen in de stoomtunnel en hebben een maximaal krimpbereik van 56% ten opzichte van 80% bij de shrink sleeve. Maar dit zijn de enige verschillen die je productie zal ondervinden bij een overschakeling van shrink sleeves naar floatable sleeves. Gebruik je al een sleeve machine in je productielijn? Floatable sleeves kunnen meteen je bestaande labels vervangen, zonder aanpassingen aan de apparatuur.

Worden floatable sleeves al vaak gebruikt als duurzame verpakking?

Hoewel enkele grote internationale fabrikanten al volop inzetten op floatable sleeves, zijn er nog niet veel bedrijven die gebruikmaken van deze ecologische verpakking. De reden hiervoor is het beperkte aantal grondstofleveranciers. Helios is echter een bevoorrechte partner van één van deze producenten en kan zijn klanten vandaag al floatable verpakkingen aanbieden.

Benieuwd wat floatable sleeves kunnen betekenen voor jouw producten, je verpakkingsproces én je imago als groene producent? Vandaag en in de toekomst? Neem contact op met Helios. Wij bespreken graag samen de mogelijkheden van floatable sleeves voor jouw bedrijf.

    Waarover had u graag meer informatie?Sleeve LabelsLoonverpakkingSleeve MachinesEco-SleevesStretch Sleeves
    Ik aanvaard dat Helios Packaging mijn gegevens verwerkt voor promotionele- en marketingdoeleinden